Maja Beskow

Efternamn

Beskow

Förnamn

Maja

Titel

teckningslärare

Levnad (start)

1877

Levnad (slut)

1964

Hem land

Sverige

Hem län

Västerbotten

Hem landskap

Västerbotten

Hem kommun

Umeå

Hem socken

Umeå

Hem ort

Umeå

Födelse land

Sverige

Födelse län

Uppsala

Födelse landskap

Uppland

Födelse kommun

Östhammar

Födelse socken

Öregrund

Födelse ort

Öregrund

Kön

Kv

Anmärkning

Levnadsbeskrivning Maja Beskow 1877-1964:
Nanna Maria (Maja) Beskow föddes den 15 november 1877 i Öregrund, dotter till sjökaptenen Johan Edward Beskow. 1886 flyttade familjen Beskow till Stockholm.

1897 kom Maria in på Tekniska skolan i Stockholm och 1899 utexaminerades hon från Högre Konstindustriella avdelningens lärarinnekurs.

År 1900 började Beskow arbeta som teckningslärarinna vid Umeå Högre allmänna läroverk . Hon var läroverkets första kvinnliga lärare och var initiativtagare till bildandet av den kvinnliga gymnasieföreningen Orbis 1926. Maja Beskow avgick med pension 1937 efter några års ohälsa.

Genom sitt engagemang i Evangeliska fosterlandstiftelsen kom Maja Beskow att lära känna seminarielärarinnan Juliana (Julia) Byström (1857-1946). Julia och Maja bodde tillsammans i 41 år, fram till Julia Byströms död 1946.

Maja Beskow var aktiv i förenings- och välgörenhetsarbete i Umeå med omnejd. Hon var med och grundade sjömanshemmet i Holmsund och föreningen ”Sjömännens vänner” 1905. Tillsammans med lärarinnan Jenny Norberg var hon en av grundarna av Västerbottens dövstumsförbund 1907. Maja Beskow var också en av krafterna bakom bildandet av Umeås första scoutkår 1910.

Maja Beskow var en skicklig akvarellist och en hängiven amatörfotograf. Hon var vid sin död bosatt på Ersmarksgatan 5 i stadsdelen Haga i Umeå.

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!